28 August 2017

Vierdaagsefeesten 2017: géén wandelaars!

De Vierdaagsefeesten maakt al jaren gebruik van foto’s voor de promotie van alle feestgedruis tijdens het wandelevenement. De uitdaging voor dit jaar: eens proberen of dat ook een getekend beeld zou kunnen zijn. De eerste gesprekken daarover had ik in november. Een paar dingen werden meteen duidelijk: géén wandelaars afbeelden (want dat is de Vierdaagse en níet de Vierdaagsefeesten, een duidelijk verschil); het moest zowel piepklein (online) als loeigroot (spandoek) overeind blijven; het moest FEEST uitstralen en jong & oud en arm & rijk en iedereen aanspreken en zeker niemand voor de borst stuiten. Het volledige lijstje wensen was een A4-tje lang. Ik vind een duidelijke briefing altijd fijn. Veel beter dan een vaag verhaal dat schetsronde na schetsronde langzaam helderder wordt. Hieronder mijn schetsvoorstellen:

.

.

.

.

.

.

En het definitieve ontwerp

.

.

.

.

.

.

27 September 2016

Nieuwe website!

Ik heb er eventjes aan gesleuteld; een website die op computer, tablet en smartphone goed te zien is. De vorige veranderde bij een te klein scherm in een lilliput-screentje. Het is niet overal op getest en ik heb niet de beste editors van Nederland ingehuurd dus mocht je nog iets tegenkomen dat niet klopt; een berichtje mag altijd!

(ik weet dat het blog nog niet optimaal wordt weergegeven)

.

15 March 2016

Animatie voor Nieuwe Maan

Voor de eerste single van het nieuwe album van Stephanie Struijk was een clipje nodig. Een animatie waarin de tekst van het liedje zou worden uitgeschreven. Muziek en beeld combineren = feest! Ik mocht aan de slag om in weinig tijd iets moois uit de grond te stampen.

.

.

.

.

Hier de link naar het Youtubefilmpje!

.

95leHecKa48

.

24 February 2016

BB en Keez

Wat een leuke nieuwe klus! Normaal is er een duidelijke verdeling: je hebt commerciële klussen en daarnaast klussen waar meer vrijheid, creativiteit en gekkigheid in past. Ik snap dat wel, de opdrachtgever van een commerciële klus wil veel mensen te vriend houden, niemand voor het hoofd stoten, zijn spulletjes duidelijk in beeld brengen. Het resultaat is dan vaak zó braaf dat alle kraak en smaak verdwenen is. Ik denk dan: neem wat meer risico, gooi er wat meer gein in, niet te bang, er is altijd wel iemand die er iets slechts van vindt. Voorkom je niet. En als je een stripje voor kinderen maakt, moet het niet naar reclame ruiken. Precies dát vond deze opdrachtgever ook. Gewoon een leuke strip. Kom er maar in BB en Keez!

.

15 October 2015

Koppen voor cultuur Top 100

Ik hou er van om nieuwe dingen te doen. Een serie koppen tekenen was nog niet eerder langs gekomen.

.

.

.

.

.

23 July 2015

Hoe maak je worst van beton?

Het verhaal van de worstmakers Brandt & Levie zou eigenlijk van een foto worden voorzien. Maar op het laatst moest er tóch een illustratie komen. Eén met de worstmakers en éen met de worsten.

Toen ik worsten bekeek op internet viel het kwartje. Om ze te illustreren had ik de grove structuur van beton nodig.  En nog wat verroest metaal.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

20 May 2015

De Wraak van Google en Poetin

Ik geef toe dat het niet profi staat; een blog niet goed bijhouden. Mijn beste verweer is dat veel tijd in het afronden van het boek KSX ging zitten. Dat is natuurlijk maar half waar. Als ik eenmaal wat op Facebook heb gezet dan schiet het blog er bij in. Mag niet!

Daarom nu drie recente tekeningen. Bij de eerste tekening vroeg ik me af of ik straf zou krijgen van Google toen het op de voorpagina van de krant stond. Dat ik opeens niet meer in de resultaten van een zoekopdracht zou staan. Het lijkt mee te vallen…

.

.

.

Poetin zou me de tweede tekening over de toestand van Rusland kunnen aanwrijven.

.

.

.

De derde tekening lijkt zonder risico’s voor mij. Het hoort bij een verhaal van een meisje dat vecht tegen een hersentumor terwijl haar medescholieren examen doen.

29 April 2015

Koning voor een middag

En toen was het opeens zover… tijd voor de presentatie van het boek waar ik zolang aan gewerkt heb.

.

Eerst het boekhoudkundige gedeelte.

.
Titel: KSX
Auteur: Roel Venderbosch
ISBN: 9789076174570
Uitgeverij: De Harmonie
Aantal pag: 88
Genre: Strips & graphic novels
Bestellen kan bijvoorbeeld hier.
.
Of je koopt ‘m bij de plaatselijke stripspeciaalboer. Nog beter.
.

.

.
.

.

.
De dag vóór koningsdag is de presentatie. Ik heb er zin in en ik heb al twee weken een raar gevoel in mijn buik. Het lijkt op een huwelijksfeest zonder dat de bruid er is. Na wat zoekwerk wordt de feestelijke locatie uiteindelijk de plek waar ik elke vrijdag werk: Studio Funny Farm in Arnhem.
.

.

.

Een kleine aanpassing van de ramen…

.

.

.

…en de deur kan open.

.

.

.

Iedereen is voorbeeldig op tijd voor de Grote Opening; familie, vrienden en collega’s. Wie zou de eerste spreker zijn?

.

.

.

Kosten nog moeite worden gespaard: Kees de Boer heeft zijn beste colbertje aan. De spreekstalmeester trapt af me een vlammende opening.

Mét het juiste serieuze gezicht dat bij zo’n gelegenheid hoort.

.

.

.

De VIP-tribune is inmiddels goed gevuld.

.

.

.

Na een korte kinmassage gaan we verder.

.

.

.

Groot KSX-kenner Marc Hijink plaatst het hele boek met een paar machtige alinea’s in het juiste perspectief.

En net als de analyse vooral wetenschappelijk lijkt te worden, gooit hij er een golf van emoties in die niemand onberoerd laat. (gloeps)

.

.

.

Het officiële moment is een eitje, boekie klaar, iedereen blij!

.

.

.

Het laatste rare buikgevoel verdwijnt als de bruid in het publiek blijkt te staan.

.

.

.

Drie muzikale acts kunnen uiteindelijk om verschillende redenen niet spelen vandaag (Koningsnacht e.d.).

Geen probleem, een oplossing is snel gevonden. Iedereen zingt vrolijk mee met het liedje dat een beetje bij het boek is gaan horen.

.

.

.

Tijd voor waar het echt om draait in het leven: kletsen en drinken.

.

.

.

.

.

.

.

Foto’s: Henk-Jan Panneman

.

Iedereen die bij de presentatie was, iedereen die op een of andere manier heeft bijgedragen aan het boek : superbedankt!

Koning voor een middag, niet slecht. Het boek gaat de wijde wereld in, héél veel plezier met het lezen!

10 November 2014

Mediakatern NRC Handelsblad

Met veel plezier teken ik de laatste maanden af en toe voor het Mediakatern van de NRC. Een kleine greep:

.

De oplagecijfers van kranten en hoe ze worden gebruikt.

.

Het begin van het nieuwe tvseizoen:

.

.

De rechtse talkradio in Amerika:

.

En de almacht van de internationale wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature:

11 June 2014

Waar gaat dat heen?

Wat doe je als je partner een baan krijgt in het buitenland? Ga je mee? En dan?
Nrc.next vroeg me het artikel te illustreren. Ik heb de schetsen voor de twee illustraties en het uiteindelijke resultaat voor u op een rijtje gezet. Nee, geen dank, ik deed het graag.

.

.

.

.

.

.

.