Archive for the ‘character’ Category

BB en Keez

24 February 2016

Wat een leuke nieuwe klus! Normaal is er een duidelijke verdeling: je hebt commerciële klussen en daarnaast klussen waar meer vrijheid, creativiteit en gekkigheid in past. Ik snap dat wel, de opdrachtgever van een commerciële klus wil veel mensen te vriend houden, niemand voor het hoofd stoten, zijn spulletjes duidelijk in beeld brengen. Het resultaat is dan vaak zó braaf dat alle kraak en smaak verdwenen is. Ik denk dan: neem wat meer risico, gooi er wat meer gein in, niet te bang, er is altijd wel iemand die er iets slechts van vindt. Voorkom je niet. En als je een stripje voor kinderen maakt, moet het niet naar reclame ruiken. Precies dát vond deze opdrachtgever ook. Gewoon een leuke strip. Kom er maar in BB en Keez!

.

In april doet Roel wat hij wil

7 April 2014

Vandaag stuurde ik deze honderdtwintig jaar oude tegel terug naar het Drents museum. Ik kreeg ‘m een paar maand eerder opgestuurd en Daniël vertelde dat hij er de voorkant van zijn nieuwe cd ‘D’ van wilde maken. Hier hou ik ‘m nog één keertje vast. En ik wijs er ook naar zodat jullie begrijpen waar het om gaat.

.

.

Soms heb ik hersenkrakend werk, soms spreekt het voor zich. Inscannen en de rest van de cd in die stijl uitwerken. Niet dat dat een invuloefening is, het moet wel kloppen allemaal!

Een hele mooie cd van Daniël trouwens. Hij heeft het over dezelfde zaken als op de vorige cd’s en tóch is het fris, fruitig en fijn. Komt ook niet voor niks op #1 in de albumcharts.

Ach luister maar eens even hier.

.

.

De tourpostert om het geheel te completeren. In een lettertype van zo’n honderdtwintig jaar gelee.

.

.

.

Dan nog een tekening voor pagina 1 van boekenbijlage van NRC Handelsblad. Die ging over hoe mensen en machine elkaar steeds dichter naderen.

.

.

Een schets voor de nieuwe rubriek ‘het ei van Columbus’. Afgekeurd, en dat begrijp ik ook wel, deze was te algemeen.

De komende tijd gaan denkers allerlei problemen op een onorthodoxe manier te lijf. Om zo met een ongebruikelijke nieuwe oplossing te komen.

.

.

Zo ziet de spread er in de krant uit.

.

.

EiMan teken ik er de komende tien weken ook gezellig bij in verschillende poses.

.

De eerste aflevering gaat onder andere in op een oplossing voor het enorme verkeersinfarct waar o.a. Malta mee kampt. Het idee: een deeltijdrijbewijs.

.

.

.

Olifantengeheugen

12 March 2014

Dat we niet alles moeten willen onthouden. Daar ging het artikel over waar deze tekening bijhoort.

The Wolf of AEX

5 February 2014

Cover en binnenwerk-illustraties voor een bijlage van de nrc.next.

.

Videotheek-engeltje

9 February 2012

Wie wil ‘m nou niet? Een engeltje dat alle lastige zoekwerk voor je overneemt. Daar ging dit artikel dan wel niet over (dat ging over hoe sommige videotheken het hoofd boven water kunnen houden door toegewijde eigenaren), maar verdorie, verdult, dat zou me toch retehandig zijn.

.

.

.

In de Koelkast

19 April 2011

Toen rond 2004 Prof Oja-Aha voor de eerste keer uit de Taptoe werd geknikkerd, besloot ik al snel om een nieuwe strip te maken. Een strip over een stel groenten die in een moestuin bij een boerderij zouden leven. Maar dan niet van dat gezapige verder, wel een actie/helden-formule. Ik ben tenslotte een jongetje, en dat vinden jongetjes leuk om te tekenen. De karakters kregen al vorm toen me werd gevraagd om in plaats van één, twee pagina’s Prof voor de Taptoe te gaan tekenen. Nu wachten de moestuingroenten al jaren op de dag dat ze avonturen kunnen gaan beleven.

.

Roelpost naar Twitter

24 February 2011

Even kijken of de blogposts nu netjes naar mijn twitterfamilie worden gezonden. Ik doe er een plaatje bij van Zwarte Harige Stip, de mascotte van de Eindexamenbundel.

Genomineerd!

15 February 2011

Ik had twee weken terug een cliffhanger gepost, die uit zijn benarde positie moest worden bevrijd. Het persbericht van het Stripschap is inmiddels de wereld in dus daar gaat ie:

Mijn album prof Oja-Aha deel 1, Augurken & Kwallen is genomineerd voor jeugdstripalbum van het jaar.

Zal ik daar nog iets guitigs over zeggen…? Nee, ik ben vereerd en nog steeds heel gewoon gebleven. Hier het persbericht.

En nu nog een plaatje uit het album zelf. Een collage van de bijfiguren uit album 1.

p

p

Dag KarikatuurKop!

1 February 2011

Sommige politici zijn makkelijk te tekenen. Balkenende was er zo een. En voor de cover van de nrc.next vandaag moest het nog een keer. Vanwege zijn nieuwe baan. Een baan in de luwte, dus waarschijnlijk was dat dan de laatste keer dat ik ‘m heb moeten tekenen. Daahaag Balkie!

B

BBBB

B

Herman 6x

23 September 2010

Wanneer een character eenmaal zijn werk doet; tekst verluchtigen en dingen onder de aandacht brengen, dan gaat ie LEVEN bij de mensen. Dan krijgt ie een naam. Nou doet deze character al weer een jaar of vier zijn werk. Hij móest gewoon een naam krijgen omdat je het niet constant over dat ‘poppetje’ wil hebben. Na wat overleg met de vormgever hebben we ‘m Zwhip genoemd, ZWarte Harige stIP. Maar bij Thieme hadden ze ‘m inmiddels al Herman genoemd. Herman. Lekker droog. Zo heb je Superman, Spiderman en zo heb je Herman.

 

Hier in zijn rol als digi-trainer.

 

herman6x.png