Archive for the ‘NRC Handelsblad’ Category

Koppen voor cultuur Top 100

15 October 2015

Ik hou er van om nieuwe dingen te doen. Een serie koppen tekenen was nog niet eerder langs gekomen.

.

.

.

.

.

De Wraak van Google en Poetin

20 May 2015

Ik geef toe dat het niet profi staat; een blog niet goed bijhouden. Mijn beste verweer is dat veel tijd in het afronden van het boek KSX ging zitten. Dat is natuurlijk maar half waar. Als ik eenmaal wat op Facebook heb gezet dan schiet het blog er bij in. Mag niet!

Daarom nu drie recente tekeningen. Bij de eerste tekening vroeg ik me af of ik straf zou krijgen van Google toen het op de voorpagina van de krant stond. Dat ik opeens niet meer in de resultaten van een zoekopdracht zou staan. Het lijkt mee te vallen…

.

.

.

Poetin zou me de tweede tekening over de toestand van Rusland kunnen aanwrijven.

.

.

.

De derde tekening lijkt zonder risico’s voor mij. Het hoort bij een verhaal van een meisje dat vecht tegen een hersentumor terwijl haar medescholieren examen doen.

Mediakatern NRC Handelsblad

10 November 2014

Met veel plezier teken ik de laatste maanden af en toe voor het Mediakatern van de NRC. Een kleine greep:

.

De oplagecijfers van kranten en hoe ze worden gebruikt.

.

Het begin van het nieuwe tvseizoen:

.

.

De rechtse talkradio in Amerika:

.

En de almacht van de internationale wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature:

In april doet Roel wat hij wil

7 April 2014

Vandaag stuurde ik deze honderdtwintig jaar oude tegel terug naar het Drents museum. Ik kreeg ‘m een paar maand eerder opgestuurd en Daniël vertelde dat hij er de voorkant van zijn nieuwe cd ‘D’ van wilde maken. Hier hou ik ‘m nog één keertje vast. En ik wijs er ook naar zodat jullie begrijpen waar het om gaat.

.

.

Soms heb ik hersenkrakend werk, soms spreekt het voor zich. Inscannen en de rest van de cd in die stijl uitwerken. Niet dat dat een invuloefening is, het moet wel kloppen allemaal!

Een hele mooie cd van Daniël trouwens. Hij heeft het over dezelfde zaken als op de vorige cd’s en tóch is het fris, fruitig en fijn. Komt ook niet voor niks op #1 in de albumcharts.

Ach luister maar eens even hier.

.

.

De tourpostert om het geheel te completeren. In een lettertype van zo’n honderdtwintig jaar gelee.

.

.

.

Dan nog een tekening voor pagina 1 van boekenbijlage van NRC Handelsblad. Die ging over hoe mensen en machine elkaar steeds dichter naderen.

.

.

Een schets voor de nieuwe rubriek ‘het ei van Columbus’. Afgekeurd, en dat begrijp ik ook wel, deze was te algemeen.

De komende tijd gaan denkers allerlei problemen op een onorthodoxe manier te lijf. Om zo met een ongebruikelijke nieuwe oplossing te komen.

.

.

Zo ziet de spread er in de krant uit.

.

.

EiMan teken ik er de komende tien weken ook gezellig bij in verschillende poses.

.

De eerste aflevering gaat onder andere in op een oplossing voor het enorme verkeersinfarct waar o.a. Malta mee kampt. Het idee: een deeltijdrijbewijs.

.

.

.

No bonus baby.

26 November 2012

Managers willen geen bonussen meer. Ze willen pegels. Illustratie bij een artikel voor nrc.handelsblad.

.

De Grote Waaghals

22 October 2012

Illu voor NRC-Handelsblad bij artikel over het feit dat iemand met meer macht grotere risico’s neemt.

.

.

.

.

.

Opvliegers, zijspannen en stampers

25 June 2012

Illustraties maken betekent vaak je verdiepen in zaken waar je je nog niet eerder in verdiept hebt. Ik noem: werkende vrouwen in de overgang, Nederlandse studenten die studeren in België en merken dat ze daar heel anders studeren en politici samen op weg om de euro te redden.

.

.

.

.

.

.

Slave to the e-mail

10 May 2012

We zijn steeds meer slaaf van de computer aan het worden. In het bijzonder van onze email. Elk mailtje dat binnenkomt moeten we lezen. Dat kost heeel veel tijd in sommige bedrijven. Daar gaat dit artikel in NRC over.

.

.

.

.

Het Nieuwe Werken en De Oude Streken

12 April 2012

De eerste illustratie is voor een artikel in NRC Handelsblad over de nadelen van HNW (Het Nieuwe Werken), want die zijn er ook natuurlijk.

.

.

Nummer twee staat vandaag bij een artikel in nrc.next over hoe grote bedrijven klanten bewust in verwarring brengen. Door geen heldere informatie te verstrekken weet een klant vaak niet of hij ergens geld teveel betaalt of bijvoorbeeld veel beter voor een nieuw product kan kiezen.

.

.

.

.

.

Belastingaangifte & Speeches maken

26 March 2012

Een illustratie zie ik vaak als een spelletje met woorden, begrippen en beeldspraak. In dit geval kwam de term ‘bijschaven’ bovendrijven toen het over het schrijven van speeches ging.

De belastingaangifte die voor 1 april ingeleverd moet zijn, deed een dansje met ‘er mee in je maag zitten’.

.

.

.

.

.

.

.