Archive for the ‘cartoon’ Category

Magneto

26 September 2011

Een illustratie bij de maandelijkse brievenrubriek

van computertijdschrift PCM.

Harkpoppetjesdag

4 July 2011

Autisme

30 March 2011

Voor de Nederlandse vereniging voor Autisme heb ik een aantal tekeningen gemaakt die de kenmerken van autisme bij volwassenen inzichtelijk maken. De cartoonachtige tekeningen worden gebruikt voor een poster, maar enkele waren nu ook al even te zien bij een artikel in de Telegraaf.

.

.

Hatsjoe!

17 November 2010

Cartoon voor de Voedsel en Waren Autoriteit

Ongebruikte Witz

15 September 2010

Sommige schetsen voor projecten worden gemaild, besproken en tenslotte onbruikbaar bevonden. Weg ermee! …. maar niet op internet, oh nee! Hier kan alles een tweede en daarmee eeuwig leven krijgen. Hier zo’n schets voor een uiteindelijk niet gebruikte cartoon.

 witz1bis.jpg

Weekendschool

14 July 2010

Een paar maanden geleden was ik op zondag gastdocent striptekenen op de weekendschool (weekendschool.nl) in Nijmegen. Welk kind wil er nou op zondag naar school? Een heleboel dus. En toen ik zag welke dingen er allemaal gedaan en geleerd werden, begreep ik meteen waarom ze al die zondagen kwamen. Ook al heb ik er maar een heel klein beetje aan meegeholpen, het was erg leuk om in drie uur tijd jongens en een meid een strip te zien maken. Dezelfde leerlingen die drie uur daarvoor zeiden dat ze er niks van zouden gaan bakken.

 strip_job.jpg

 

Eindresultaat werd een prachtig tijdschrift waarin o.a. al hun toekomstdromen, plannen en natuurlijk ook de strips te lezen waren.

 

weekendschool.jpg

 

 

 

PolcaMachine epiloog

14 June 2010

Dat was leuk! En natuurlijk ook interessant, leerzaam en onderhoudend. Dankzij m’n experiment voor de Creatieve Marktplaats kan ik nu een interactieve online applicatie maken (dwz: ik kan ‘m bedenken en tekenen en ik weet welke mensen ik moet inschakelen voor de technische details).

Zodra ik hem op het internet zette heb ik gevolgd wat er gebeurde. Door een rondgestuurd persbericht kwam het nieuws op veel sites terecht: o.a. Bright.nl, het nrc.nextblog, de BNS en BNdeStem schreven erover. Hoe werkt dat tegenwoordig? Er wordt veel doorgelinkt en dan weer doorgeplaatst. Op Google kun je de meest recente Twitter-berichten bijhouden en zien wie ‘m twittert en wat er gebrouwen wordt. Ook Facebook is goed te volgen.

Dan belde nrc.next nog om er een cover met binnenwerk van te maken. Zie hier.

En lag diezelfde krant ‘s avonds op tafel bij Matthijs en Jan-Peter terwijl ze het over de beeldvorming van J-P in de media hadden.

 

dwdd1.png

 

Aan het eind stond de teller op zo’n 750 readymade cartoons, dan tel ik alleen de cartoons die men daadwerkelijk op het net geplaatst had. Hoeveel mensen er voor de lol mee hebben zitten fröbelen weet ik niet. Maar dat vind ik het leukst aan zo’n experiment:  je maakt iets dat mensen aanzet om er mee te gaan spelen. Hier een paar fraaie getwitterde Polcamaaksels van mensen zoals jij en ik.

 

 

0a3c7268d21d8891.gif

 

a371268ce52251ab.gif

 

6936ec26b61e2974.gif

 

PolcaMachine aan het werk

3 June 2010

Als kers op de taart mag de PolcaMachine meteen een aantal cartoons maken voor de krant van vandaag. Hoera voor automatisering!

 

 

polca_nrc1.jpg

 

polca_nrc2.jpg

 

 

PolcaMachine: the final chapter

2 June 2010

Nou, bijna het einde van het experiment!  De PolcaMachine is klaar. Up & Running. Nu ben ik bezig de boel aan de wereld te verkondigen. Dat betekent een persbericht schrijven (met hulp), de juiste kanalen vinden en überhaupt nadenken over de impact van zo’n machientje. Gaan mensen hem niet gebruiken om griezelige xenofobe ideeën mee te spuien?

 

 

polcaveel.jpg

 

 

Dat valt mee! Vrijwel iedereen die nu bezig is, probeert er iets van te maken. Ja, ik heb al een paar keer flink moeten gniffelen.

 

Dan nog het persbericht en dit blogbericht is weer klaar:

 

PERSBERICHT

 

De PolcaMachine: maak je eigen politieke cartoons

 

Balkende in z’n blootje, ridder Mark Rutte, Femke Halsema met baard?

 

Deze week kun je zelf in 30 seconden je eigen politieke cartoon maken. Met de gratis online PolcaMachine is het een koud kunstje. In deze slimme cartoonfabriek bevinden zich de karikaturen van alle politieke kopstukken, een keur aan kostuums, uitspraken en andere benodigdheden.

 

De Polcamachine is ontworpen door illustrator en cartoonist Roel Venderbosch. “Er zijn meer dan 50.000 verschillende cartoons mogelijk en dan reken ik niet eens alle teksten mee die mensen zelf kunnen invoeren”, zo legt de 41 jarige illustrator van onder meer nrc.next en de Staatscourant uit. Vrijdagmiddag 4 juni presenteert hij de online stripmachine  tijdens de Haarlemse stripdagen gepresenteerd.

De organisatie van de Creatieve Marktplaats liet striptekenaars Roel Venderbosch, Maaike Hartjes en Wilma de Bock experimenteren met nieuwe media. Het doel: striptekenaars een internetproduct laten bedenken, samenwerken binnen een project en die ervaringen delen met beginnende tekenaars.

 

Speciaal voor het thema ‘Oostblok’ van deze stripdagen werken de tekenaars bovendien samen met een Oost-europese programmeur. Zo wordt meteen ervaring met outsourcing opgedaan. Vanaf 13.00u vertellen Eelco Kraefft (organisatie Creatieve Marktplaats) , Maikel Kok (bridge-outsourcing.nl) en de tekenaars erover.

 

 

 

www.venderbosch.com/polcamachine

http://creatievemarktplaats.nl/

www.bridge-outsourcing.nl

 

 

polcamachine1.gif  polcamachine2.gif  polcamachine3.gif

 

 

 

 

De PolcaMachine 2

27 May 2010

Ik heb even terug een schetsje laten zien van een plan en er verder niets bij uitgelegd. Dit is er aan de hand: de organisatie van de stripdagen in Haarlem nodigden mij, Maaike Hartjes en Wilma de Bock uit voor een experiment. Daarover lees je hier meer.

Het was geweldig om een plan technisch uitgevoerd te zien worden. De PolcaMachine werkt echt. En je kunt zelf alvast deze testversie uitproberen. Veel plezier!

 

polcamachine_finaltest.png