Archive for the ‘nrc.next’ Category

Koppen voor cultuur Top 100

15 October 2015

Ik hou er van om nieuwe dingen te doen. Een serie koppen tekenen was nog niet eerder langs gekomen.

.

.

.

.

.

Hoe maak je worst van beton?

23 July 2015

Het verhaal van de worstmakers Brandt & Levie zou eigenlijk van een foto worden voorzien. Maar op het laatst moest er tóch een illustratie komen. Eén met de worstmakers en éen met de worsten.

Toen ik worsten bekeek op internet viel het kwartje. Om ze te illustreren had ik de grove structuur van beton nodig.  En nog wat verroest metaal.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

De Wraak van Google en Poetin

20 May 2015

Ik geef toe dat het niet profi staat; een blog niet goed bijhouden. Mijn beste verweer is dat veel tijd in het afronden van het boek KSX ging zitten. Dat is natuurlijk maar half waar. Als ik eenmaal wat op Facebook heb gezet dan schiet het blog er bij in. Mag niet!

Daarom nu drie recente tekeningen. Bij de eerste tekening vroeg ik me af of ik straf zou krijgen van Google toen het op de voorpagina van de krant stond. Dat ik opeens niet meer in de resultaten van een zoekopdracht zou staan. Het lijkt mee te vallen…

.

.

.

Poetin zou me de tweede tekening over de toestand van Rusland kunnen aanwrijven.

.

.

.

De derde tekening lijkt zonder risico’s voor mij. Het hoort bij een verhaal van een meisje dat vecht tegen een hersentumor terwijl haar medescholieren examen doen.

Waar gaat dat heen?

11 June 2014

Wat doe je als je partner een baan krijgt in het buitenland? Ga je mee? En dan?
Nrc.next vroeg me het artikel te illustreren. Ik heb de schetsen voor de twee illustraties en het uiteindelijke resultaat voor u op een rijtje gezet. Nee, geen dank, ik deed het graag.

.

.

.

.

.

.

.

In april doet Roel wat hij wil

7 April 2014

Vandaag stuurde ik deze honderdtwintig jaar oude tegel terug naar het Drents museum. Ik kreeg ‘m een paar maand eerder opgestuurd en Daniël vertelde dat hij er de voorkant van zijn nieuwe cd ‘D’ van wilde maken. Hier hou ik ‘m nog één keertje vast. En ik wijs er ook naar zodat jullie begrijpen waar het om gaat.

.

.

Soms heb ik hersenkrakend werk, soms spreekt het voor zich. Inscannen en de rest van de cd in die stijl uitwerken. Niet dat dat een invuloefening is, het moet wel kloppen allemaal!

Een hele mooie cd van Daniël trouwens. Hij heeft het over dezelfde zaken als op de vorige cd’s en tóch is het fris, fruitig en fijn. Komt ook niet voor niks op #1 in de albumcharts.

Ach luister maar eens even hier.

.

.

De tourpostert om het geheel te completeren. In een lettertype van zo’n honderdtwintig jaar gelee.

.

.

.

Dan nog een tekening voor pagina 1 van boekenbijlage van NRC Handelsblad. Die ging over hoe mensen en machine elkaar steeds dichter naderen.

.

.

Een schets voor de nieuwe rubriek ‘het ei van Columbus’. Afgekeurd, en dat begrijp ik ook wel, deze was te algemeen.

De komende tijd gaan denkers allerlei problemen op een onorthodoxe manier te lijf. Om zo met een ongebruikelijke nieuwe oplossing te komen.

.

.

Zo ziet de spread er in de krant uit.

.

.

EiMan teken ik er de komende tien weken ook gezellig bij in verschillende poses.

.

De eerste aflevering gaat onder andere in op een oplossing voor het enorme verkeersinfarct waar o.a. Malta mee kampt. Het idee: een deeltijdrijbewijs.

.

.

.

Olifantengeheugen

12 March 2014

Dat we niet alles moeten willen onthouden. Daar ging het artikel over waar deze tekening bijhoort.

The Wolf of AEX

5 February 2014

Cover en binnenwerk-illustraties voor een bijlage van de nrc.next.

.

Piccadilly Circus, Alexanderplatz und so weiter

27 January 2014

Heb ik daar zomaar mijn blog een half jaar verwaarloosd! Natuurlijk, het is tijd voor een nieuwe site, maar dat moet nog even wachten. Tot die tijd: alle hoogtepunten van het afgelopen half jaar. Eerst maar eens de zomerserie voor nrc.next. Elke week een andere toeristische plek kritisch bekeken. (niet door mij, door de plaatselijke correspondent)

.

Piccadilly Circus

.

.

Alexanderplatz

.

.

Acropolis

.

.

Tafelberg

.

.

Dam

.

.

Times square

.

.

Taj Mahal

.

.

Eiffeltoren

.

Belastingparadijs

8 April 2013

Fijn als er water in een onderwerp voorkomt. De zee met of zonder golfjes en draaikolken, met spiegeling, met langgerekte horizon en wolken, daar kan ik wat mee. Deze tekeningen zijn voor de nrc.next van vandaag over de oneerlijke belastingparadijsconstructies van multinationals.

.

.

.

Tijd voor verandering

4 March 2013

Illu: Frans Timmermans in de next van vandaag

.

Ondertussen: ik merk dat ik de blog niet zo vaak meer update. Dat betekent dat ik binnenkort alles maar eens moet gaan bundelen op 1 website. Facebook, blogberichten, twitter. Mocht iemand meteen een toffe link daarover hebben, dan mag je ‘m gewoon onder dit bericht plakken .

.