Archive for March, 2009

Pas op met die kleine lettertjes!

31 March 2009

Illustratie voor een nrc.next-artikel over geld lenen en de risico’s.

Ik lees de tekst zodat de illustratie mooi bij het artikel aansluit. Het leuke van nrc.next is dat ze de kopteksten vaak ook weer aan de illu aanpassen, zodat het helemaal een mooi geheel wordt. Zo kon de tekst uit mijn schets makkelijk weg worden gelaten.

 

De schets: 

 

geldlenen11.jpg 

 

 

en het eindresultaat:

 

geldlenenartikel.jpg

 

 

en een detailopname: 

 

geld-lenen-detail.jpg 

 

Strips uit Gelderland: het beste werk van 18 Gelderse stripmakers

31 March 2009

Een binnengekomen bericht! Eentje, waarbij ik twee vingers in de pap heb. (De meedoe-vinger en de vormgeef-vinger)

Lees en huiver: Mars Gremmen en Jeroen Steehouwer vroegen hun Gelderse collega’s een selectie te maken uit hun beste werk. Het resultaat is een boek dat de grote diversiteit van de Gelderse stripcultuur toont. Bekende striphelden alsDirkJan, Tiels Flipje, Oktoknopie en Eugène delen de pagina’s met o.a. een literatuurbewerking, dagboekontboezemingen, horrorverhalen en humoristische seksfantasieën. Zeventien tekenaars en één scenariste laten zien dat de Gelderse strip niet alleen een rijke historie heeft, maar volop in bloei is.”Strips uit Gelderland’ is een uitgave van Hildebrand Comix en Strips in Gelderland. Het boek wordt 18 april gepresenteerd op de Stripbeurs in Arnhem.

 strips_uit_gelderland_boek.jpg 

 

Het boek kost € 14,95 en bevat 130 pagina’s, waarvan 26 in kleur. 

GROTER – kleiner

3 March 2009

Ik blijf het een intrigerend fenomeen vinden dat als je iets flink uitvergroot of verkleind, het anders wordt. Strips schets ik heel groot, dan inkt ik het kleiner op A3 om uiteindelijk een pagina te krijgen die iets kleiner wordt dan A4. Dat ziet er strak uit, en ik kan kleine details en grote details genoeg onderscheid geven. Ook loop ik dan niet zo snel vast in de compositie. Als ik van het eindresultaat dan een plaatje uitvergroot, ziet dat er ook vaak weer smakelijk uit. Woew, heb IK dat gemaakt? 

 

 

rijmman_groot.jpg