Archive for June, 2010

WAAAH! There everywhere!

28 June 2010

Overal loert de vorm om de hoek. Sinds de tijd dat ik er op werd gewezen dat er overal letters zijn en dat al die letters verschillend zijn, zien mijn ogen alles anders. Probeer die bril maar weer eens af te zetten…

Hier een logo in de pan. Of is het de vlag van Zuid Korea? Ik voel een visstick-alfabet opkomen.

 

visstick-typo1.jpg

 

Gisteren gemaakt, vandaag op het ontbijtbordje

18 June 2010

Dat blijft kriebelig spannend; ‘s middags gebeld worden voor de krantencover en de binnenwerkillustratie en dan weten dat je rond 22 uur klaar moet zijn. Voor veel projecten ben je een aantal weken bezig, bij een krant komt de krantenjongen meteen de volgende ochtend het eindresultaat in je brievenbus stoppen.

 

 

next_jeugdwerkeloosheid.jpg

 

En ja, de associatie die je hebt met een klassieke Charlie Chaplinfilm is terecht.

 

 

DE REUZENAPEN KOMEN!

15 June 2010

Tijdens de stripdagen in Haarlem gingen er twee t-shirts in primeur. Geheel ecologisch verantwoord heb ik de shirts laten drukken bij de jongens van de groenewas.nl. Een sympathiek initiatief van Rhizom uit Nijmegen. Zowel op het rode als zwarte shirt staat de Giganthopithecus, een uitgestorven reuzenaap uit de Himalaya. Heeft echt bestaan en zou wel eens de oorsprong van de Yeti-legendes kunnen zijn, zo wordt er wild gespeculeerd op het wereldwijde web.

 

Mythe of niet, de shirts kun je écht bestellen. Ze zijn er in zeer beperkte oplage in de maten M, L en XL. Voor 29,95 euro incl. BTW en verzenden heb je er een. In de shop lees je hoe je ze kunt bestellen.

 

 

 t-shirt2010.jpg

 

roelzooi_roodshirt_reuzeaap.jpg

 

roelzooi_zwartshirt_reuzeaap.jpg

 

 

PolcaMachine epiloog

14 June 2010

Dat was leuk! En natuurlijk ook interessant, leerzaam en onderhoudend. Dankzij m’n experiment voor de Creatieve Marktplaats kan ik nu een interactieve online applicatie maken (dwz: ik kan ‘m bedenken en tekenen en ik weet welke mensen ik moet inschakelen voor de technische details).

Zodra ik hem op het internet zette heb ik gevolgd wat er gebeurde. Door een rondgestuurd persbericht kwam het nieuws op veel sites terecht: o.a. Bright.nl, het nrc.nextblog, de BNS en BNdeStem schreven erover. Hoe werkt dat tegenwoordig? Er wordt veel doorgelinkt en dan weer doorgeplaatst. Op Google kun je de meest recente Twitter-berichten bijhouden en zien wie ‘m twittert en wat er gebrouwen wordt. Ook Facebook is goed te volgen.

Dan belde nrc.next nog om er een cover met binnenwerk van te maken. Zie hier.

En lag diezelfde krant ‘s avonds op tafel bij Matthijs en Jan-Peter terwijl ze het over de beeldvorming van J-P in de media hadden.

 

dwdd1.png

 

Aan het eind stond de teller op zo’n 750 readymade cartoons, dan tel ik alleen de cartoons die men daadwerkelijk op het net geplaatst had. Hoeveel mensen er voor de lol mee hebben zitten fröbelen weet ik niet. Maar dat vind ik het leukst aan zo’n experiment:  je maakt iets dat mensen aanzet om er mee te gaan spelen. Hier een paar fraaie getwitterde Polcamaaksels van mensen zoals jij en ik.

 

 

0a3c7268d21d8891.gif

 

a371268ce52251ab.gif

 

6936ec26b61e2974.gif

 

PolcaMachine aan het werk

3 June 2010

Als kers op de taart mag de PolcaMachine meteen een aantal cartoons maken voor de krant van vandaag. Hoera voor automatisering!

 

 

polca_nrc1.jpg

 

polca_nrc2.jpg

 

 

PolcaMachine: the final chapter

2 June 2010

Nou, bijna het einde van het experiment!  De PolcaMachine is klaar. Up & Running. Nu ben ik bezig de boel aan de wereld te verkondigen. Dat betekent een persbericht schrijven (met hulp), de juiste kanalen vinden en überhaupt nadenken over de impact van zo’n machientje. Gaan mensen hem niet gebruiken om griezelige xenofobe ideeën mee te spuien?

 

 

polcaveel.jpg

 

 

Dat valt mee! Vrijwel iedereen die nu bezig is, probeert er iets van te maken. Ja, ik heb al een paar keer flink moeten gniffelen.

 

Dan nog het persbericht en dit blogbericht is weer klaar:

 

PERSBERICHT

 

De PolcaMachine: maak je eigen politieke cartoons

 

Balkende in z’n blootje, ridder Mark Rutte, Femke Halsema met baard?

 

Deze week kun je zelf in 30 seconden je eigen politieke cartoon maken. Met de gratis online PolcaMachine is het een koud kunstje. In deze slimme cartoonfabriek bevinden zich de karikaturen van alle politieke kopstukken, een keur aan kostuums, uitspraken en andere benodigdheden.

 

De Polcamachine is ontworpen door illustrator en cartoonist Roel Venderbosch. “Er zijn meer dan 50.000 verschillende cartoons mogelijk en dan reken ik niet eens alle teksten mee die mensen zelf kunnen invoeren”, zo legt de 41 jarige illustrator van onder meer nrc.next en de Staatscourant uit. Vrijdagmiddag 4 juni presenteert hij de online stripmachine  tijdens de Haarlemse stripdagen gepresenteerd.

De organisatie van de Creatieve Marktplaats liet striptekenaars Roel Venderbosch, Maaike Hartjes en Wilma de Bock experimenteren met nieuwe media. Het doel: striptekenaars een internetproduct laten bedenken, samenwerken binnen een project en die ervaringen delen met beginnende tekenaars.

 

Speciaal voor het thema ‘Oostblok’ van deze stripdagen werken de tekenaars bovendien samen met een Oost-europese programmeur. Zo wordt meteen ervaring met outsourcing opgedaan. Vanaf 13.00u vertellen Eelco Kraefft (organisatie Creatieve Marktplaats) , Maikel Kok (bridge-outsourcing.nl) en de tekenaars erover.

 

 

 

www.venderbosch.com/polcamachine

http://creatievemarktplaats.nl/

www.bridge-outsourcing.nl

 

 

polcamachine1.gif  polcamachine2.gif  polcamachine3.gif